Sommaren 2016 ville man åter byta stil på pjäsen och valde Kiplings klassiker Djungelboken. Redan i planeringsskedet var det klart att man ville frångå Disneys barnbokskoncept och göra uppsättningen mer modern och med en fräsch vinkling, eller som regissören Oskar Silén uttryckte det: ”utan svansar och djuröron”. Man beslöt sig för en dramatisering av svensken Johan Gille som Helsingforsbon Robert Hedengren omarbetade för att sitta bättre i den finlandssvenska gemenskapen. Kompositör Markus Fagerudd skrev helt ny musik som innehöll element av allt från Bollywood till hiphop. Koreografen Susanna Karvinen (debutant på Lurens) är specialist på streetdance och hiphop och därför blev också koreografin något helt unikt på Lurens. Dräkterna (Tina Karvonen) och scenografin (Mats Tuominen) var också långt ifrån Disney – vargarna var kostymklädda byråkrater som bodde i en grå strukturerad brädvärld och aporna färggranna anarkister i en psykedelisk omgivning.
I ett tidigt skede beslöt man sig för att ändra på könsrollerna i uppsättningen. Därför valdes 17-åriga Emilia Nikkanen till rollen som Mowgli. Emilia hade redan några år medverkat på Lurens men nu var det dags för en större roll, vilket hon tackade för genom att prestera en hyllad tolkning.
Den här sommaren debuterade en hel del nya förmågor på Lurens. Bland annat Joonas Vartiainen i rollen som Shere Khan, Heini Rautoma i rollen som Khetto (uppstickare i vargflocken) och den sjuåriga energibomben Berta Airas som miniapa. Alla tre hyllades av både publik och press.
För andra året i följd fick Lurens en enorm direkt respons – en viktig drivkraft för teateramatörer. Även pressen gillade föreställningen. Som ett smakprov konstaterade bl.a. chefredaktör Kim Wahlroos i Nya Östis ”På Lurens plagierar man inte. Nej, där skapar man sin egen, sprudlande, glädjesprutande version av Djungelboken, en version som verkar befriande, rentav hämningslös och t.o.m. absurd med många positiva förtecken”.
För andra året i följd visade den finska sommaren sin blötare sida, men trots det uppgick publikmängden till 8 502. När väderprognosen visade sol var läktaren fullsatt.
DJUNGELBOKEN av Rudyard Kipling, bearbetning av Robert Hedengren, efter ett manus av Johan Gille, sångord: Robert Hedengren, Alexander Wendelin, Heini Rautoma, Johan Gille
Regi: Oskar Silén
Musikalisk ledning: Markus Fagerudd
Sånginstudering: Mirella Pendolin-Katz
Koreografi: Susanna Karvinen
Dräkter: Tina Karvonen
Scenografi/reklam: Mats Tuominen
Rekvisita: Sofia Kronberg
Smink och frisyrer: Emilia Schröder
Producent: Kim Svenskberg
Ljud- & teknikplanering: Jonas Randers
Tekniker: Otto Halmén, Björn Fröberg, Petri Junna
Scenografibygge: Kjell Widlund
Buffévärdinna: Ann-Mari Koivula
Biljettförsäljning: Anita Nybondas, Christian Svenskberg, Ann-Helen Grundström
Guide på Lurens gård: Anita Wiik
Musiker: Markus Fagerudd (keyboards, programmering), Esko Heikkinen (trumpet), Esko Grundström (kontrabas, elbas, accordion)
Studio: Varistoteles
Inspelning och mixning: Markku Veijonsuo
Roller
Mowgli: Emilia Nikkanen
Mowglis mamma Mirjawa och varg: Maria Ferm-Salonen
Mowglis pappa Vatra och varg : Ilkka Relander
Mowglis syster Nadita och varg: Josefin Waked
Mowglis syster Pati och apa: Michelle Sarström
Bagheera – panterhona: Katarina Nikkanen
Baloo – björnhane: Tom Pallas
Shere Khan – den halte tigern: Joonas Vartiainen
Tabaqui – schakal: Magnus Engström
Ormen Kaa, varg: Tanya Ryynänen
Akela – varghövding: Bosse Lindfors
Mowglis vargmamma Raksha: Veronica Svenskberg
Ketto – varghona: Heini Rautoma
Jajawu – varghona och groda: Minna Valkama
Givanna, ung varghona: Emilia Schröder
Sakra, ung varg: Denise Niemi
Khivata och apa: Amelie Widlund
Khavalla: Christel Still
Vargmamma: Sonja Ordén
Vargar: Wilhelm Nielsen, Linnea Westerholm, Kim Lindström
Apa och vargunge: Ronja Skogberg
Apa och Mowgli som barn: Alice Nyberg
Apa och vargunge: Madeleine Gröndahl
Apa: Frida Hagman
Apa och vargunge: Estrid Airas
Apor: Emilia Tenhunen, Ida Holmsten, Elli Uotinen, Jennelie Ahonen, Berta Airas, Rebecca Halonen, Nelly Antas, Myrna Martti, Tiia Svärd, Nea Vehkasaari